Project Overview

Lillian Jones Apartments

Baltimore, MD

The Lillian Jones landscape is a yin and yang of external and internal spaces. The front entry is an angular sculpted lawn that provides accessible outdoor space. The courtyard, wrapped by the building on three sides, is a quiet garden retreat. Masses of perennials and shrubs double as a stormwater garden stepping down weirs toward a terrace.

AIA Baltimore Design Award 2014

Read more

Site

East Baltimore is grim reminder of the past vitality of the city with its many abandoned homes and vacant lots. The previous condition of the Lillian Jones site is typical of the decay of the area. The city’s masterplan has revitalization projects targeted for the area. The site was a 1.75 acre vacant lot located in Baltimore City. Bordered by roads on two sides, a decayed alley on the third and sitting across from Greenmount Cemetery on the fourth, the area is characterized by a mix of uses. To the east and south are residential homes and to the east is industrial. A railroad tunnel lies underneath a portion of the property along the northern edge. The site drops 22 feet diagonally from southeast to northwest.

Design

The Lillian Jones landscape is a yin and yang of external and internal spaces. The front entry is an angular sculpted lawn that provides accessible outdoor space. The courtyard, wrapped by the building on three sides, is a quiet garden retreat. Masses of perennials and shrubs double as a stormwater garden stepping down weirs toward a terrace.

Lillian Jones Apartments is a four-story apartment building with 74 units. The building footprint takes up approximately half of the site. It is pushed as far north as possible to provide clearance for the train tunnel.

33 parking spaces are positioned along the front of the building. The building is U-shaped opening to the north. Major public spaces on the site include the front entry and the interior courtyard.

The front entry is an angular sculpted lawn that provides management garden, and is a quiet retreat. A terrace is located in one corner of the courtyard. The majority of the courtyard steps down toward the center of the space with walls that are check dams for the stormwater management of the site.

The courtyard is heavily planted with shrubs at the edges and a sweep of native grass at the center adding color throughout the year. Native plants are used on the whole site, and additional walls step down along the sides of the buildings to bracket the rain gardens at their edges.

A sanitary line will be relocated to an area along Greenmount Avenue under the sidewalk to allow for this proposed building. accessible outdoor space, a place to sit and watch the activity and the street, and a dynamic platform for the main building entry. The courtyard is home to the site’s stromwater

The project was designed in conjunction with Cho Benn Holback + Associates.

AIA Baltimore Design Award 2014

Gallery — Click images to